{ "title": "Karaciğer Sirozu", "image": "https://www.siroz.gen.tr/images/Karaciger-Sirozu-42914.jpg", "date": "21.01.2024 00:28:25", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "Karaciğer Sirozu; Karaciğer vücudumuzun asıl mekanizmasına sahip olan bir organdır. Kan şekerinin düzenlenmesini, yağ, şeker ve proteinlerin birbirine dönüştürülmesi gibi birçok görevi üstlenmektedir. Karaciğer hücreleri düzenli bir şekilde dizilmiş ve sıraya konulmuş yapıdadır. Farklı hastalıklara maruz kalan karaciğer değişik derecelerde hasarlar oluşur. Hastalık ilerledikçe karaciğerin yapısı düzensizleşir ve hücrelerin sayısı gittikçe azalır. Hücre sayısı azalmasıyla birlikte karaciğer yapısı sertleşir ve içinden geçmesi gereken kan geçecek bir yol bulamadığı zaman kanın geldiği bölgelerde (Bağırsaklar, dalak) bulunan damarlarda basıncı artar ve kendine farklı bir yol bulmaya çalışır. Sayısı azalan karaciğer hücrelerini toparlamak ve yerine yeni hücre oluşumu için karaciğer bozukluğa uğradığı için eski işlevini göremez hale gelir. Vücudumuzun kimya fabrikası adını verdiğimiz karaciğerimiz işlevini kaybeder ve tedavisi imkânsız olan siroz hastalığı meydana gelir. Karaciğer sirozu hastalığına maruz kalan karaciğer küçülmüş ve pürüzlü bir yapıya sahip olur.

Karaciğer Sirozu ve Sebepleri Nelerdir?

Siroz hastalığı Batı ülkelerinde ölümcül hastalık olarak ilk 10'da yer almaktadır. Karaciğer sirozu en büyük sebeplerinden birisi alkoldür. Alkol sebebiyle bulaşan bir siroz hastalığın tedavisi maalesef yoktur. Bir erkek her gün 60 gramdan fazla alkol tüketimi yapıyor ise siroz hastalığına yakalanması kaçınılmaz an meselesidir. Kadınlarda ise alkol miktarı günlük 20 gr 'ı geçmemelidir. Sebebi ise kadınların bünyelerinin erkeklere göre daha zayıf olmasıdır. Karaciğer sirozu hastalığının başka bir sebebi ise hepatit B, C ve D virüslerinin yol açtığı hastalıklardır. Bu virüslere maruz kalan karaciğerde iltihaplanmalar görülür. Hepatit B virüsü aracılığı ile karaciğerde iltihap oluşmuş ise bu iltihap kalıcıdır. Karaciğerde demirin fazla oluşumu ve yüklenmesi, safra kesesi hastalıkları ve kronikleşmiş kalp yetmezliği hastalıkları siroz hastalığının oluşumunda etkili sebeplerdir.

Karaciğer Sirozu ve Belirtileri Nelerdir?

Siroz hastalığını ilk başladığı zamanlarda çok az belirtiler görülür ve en sık görülen bulgular ise halsizlik, çabuk yorulma, kabızlık, aşırı gaz, sarılık ve kuvvet kaybı olarak görülür. Hastalığın ilerleyen zamanlarında ise iştahsızlık, bulantı, adet düzensizliği, bacaklarda ödem, karın boşluğunda su birikmesi ve erkeklerde göğüslerinin büyümesidir. Bu belirtilerin karaciğer fonksiyonlarını kaybetmesi sonucu meydana gelen göstergelerdir. Karaciğer zehirli maddeleri süzmeye çalışan organ yapısıdır. Fakat bu görevini karaciğer siroz hastalığına yakalandığı için görevini tam yapamaz hale gelir. Karaciğerde bulunan bu zehirli maddeler hücreleri yok etmeye başlar. Beyin hücrelerinin hasarı sonucunda motive olmakta zorlanır ve algılama sorunu yaşar. Cinsel istek azalır ve iktidarsızlık meydana gelir. Aç karına kusma, geceleri tuvalet ihtiyacı ve idrar fazlalığı görülür.

Karaciğer Sirozu ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Alkol ile bulaşan karaciğer sirozu hastalığın tedavisi mümkün değildir. Fakat hastalık erken teşhis edilirse bazı önlemler alınarak hastalığın birazda olsa şiddetini azaltmak ve hastayı rahat etmesi sağlanabilir. Hepatit virüslerin sonucu siroz hastalığına yakalanan kişiler interferon tedavisi uygulanarak virüslerin çoğalması ve yayılması engellenebilir. Karaciğer siroz hastalığa yakalanan hasta yavaş yavaş ölüme yaklaşır. Fakat tedavi yöntemleri ile hasta biraz rahatlatılır ve ağrılarından azalmasına yardımcı olunur.
" } ] }