{ "title": "Siroz Genetik Mi", "image": "https://www.siroz.gen.tr/images/Siroz-Genetik-Mi-33889.jpg", "date": "20.01.2024 04:26:49", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Siroz Genetik Mi, İnsan vücudunda bulunan her organda olduğu gibi önemli görevleri vardır. Karaciğer tüm sistemi etkileyen önemli organlardan bir tanesidir. Bu anlamda karaciğerin bazı hayati görevleri vardır. Bunların içerisinde karaciğer, kan şekeri düzenlenmesinde, yağ, şeker ve proteinlerin birbirlerine dönüşmesine kadar birçok sistemde görev almaktadır. Karaciğerde tüm hücrelerin dizilimi düzenli şekildedir. Siroz, karaciğerde meydana gelen hasarlara karşı tepki vererek ortaya çıkar. Yani karaciğerde bazı sorunlardan kaynaklanan yaraların çok ilerlemesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durum hepatit virüs gibi, aynı zamanda kronik olarak aşırı miktarda alkol kullanımı sonucunda karaciğerin düzenli yapısını bozar. Böylece karaciğerdeki hücreler de hasara uğrar ve yaralar gelişir. Bunun sonucunda da yaraların çoğalması ile siroz hastalığı meydana gelir. Normalde karaciğer içerisinde meydana gelen her yarayı iyileştirebilme özelliğine sahiptir. Ancak karaciğere zarar veren çeşitli hastalıklar sonucunda gelişir. Bu zarar, en önemli sayıda olan karaciğer hücrelerinin ölmesidir. Bu ölen karaciğer hücrelerinin yerini lifli bağdokular alır ve yerine yeni karaciğer hücreleri doldurur. Böylece karaciğeri besleyen damarlar, organın bütün yapısı bozulur. Ama çok uzun bir süre boyunca karaciğer fonksiyonlarını yapamaz ve yaraları iyileştiremez. Ayrıca kalıtsal hastalıklar veya bozukluklar gibi kusurlu genlerin kuşaktan kuşağa aktarılmasından kaynaklanır.

Siroz Genetik mi?

Bazı kalıtsal hastalıklar da siroza neden olabilir. Kendisinde veya ailesinde genetik hastalık olan bir kişinin normal karaciğeri ortalama 1,5 kg ağırlığında olması gerekir. Siroz olan karaciğer sarı yeşil renktedir. Ortalama 350 gr kadar küçülür ve birçok fındık tanesi büyüklüğünde modül diye adlandırılan yumrular oluşur. Bu sebeple tanısı konulduğu zaman genellikle ileri evrelerdir. Belirtiler son derece gizlidir. Bunlar yorgunluk, iştahsızlık, kilo kaybı ve karın sağ üst tarafındaki ağrılar nedeniyle ilk belirtileridir. Bu belirtilerin aşamasında genellikle siroza bağlanır.

Hastalığın gelişmesi ile ilgili karaciğer bir anlamda vücut için faydalı ve gerekli besinlerin yapımında kullanılır. Bunlardan biri olan albümin sıvıları damar yatağı içerisinde tutulmasından sorumludur. Karaciğer fonksiyonları bozulduğu zaman albümin yapımı da etkilenir. Albümin seviyesi azaldığı durumlarda sıvılar damar yatağından geçer ve dokuların arasına sızar. Bu durumda vücudun bazı etkinlikler üzerinde bozuk genlerin aktardığı kalıtsal bir bozukluk veya hastalık ortaya çıkarır.
" } ] }