{ "title": "Siroz Hastalığı Nedir", "image": "https://www.siroz.gen.tr/images/Siroz-Hastaligi-Nedir-28574.jpg", "date": "21.01.2024 01:42:57", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Siroz Hastalığı Nedir, karaciğer insan vücudunun en değerli olan organlarından bir tanesidir. Karaciğer kandaki şekerin düzenlenmesinde, şeker, protein ve yağın birbirine dönüşmesi ile dönüştürülmesinde birden fazla görev üstlenir. Karaciğerin hücreleri düzenli olarak dizilmiş ve aynı sıraya konulmuştur. Kişinin alkol kullanması ya da sık olarak alkol tüketmesi sonucuna bağlı olarak hepatit türündeki hastalıklar karaciğerin yapısında bozukluklara neden olarak karaciğerdeki var olan hücrelerin hasara uğramasına yol açar. Bu hücrelerin yok olması ile işlevlerinin bozulması halinde karaciğer vücuttaki büyüklük oranına nazaran küçülür ve üstlenmiş olduğu görevi tam olarak yerine getiremeyecek düzeye gelir. Karaciğer organının bozulması ve düzensiz olarak çalışmasından dolayı kişinin hayatını tehlikeye sokabilecek sorunlara yol açabilmektedir. Bu sebeplere bağlı olarak iyileşmesi oldukça zor olan karaciğer sirozu hastalığı meydana gelmektedir. Siroz hastalığına yakalanmış olan karaciğer küçüktür ve parçalanmış bir şekilde görülmektedir. Karaciğerin yok olan hücrelerinin yeniden toparlanması için yeniden hücre üretimine başlamaktadır, ancak meydana gelen dağınıklık aşırı miktarlarda seyrettiği için karaciğer eski işlevini yerine getiremeyecek hali alır.

Siroz Hastalığı Nedir, Nedenleri Nelerdir, siroz hastalığının ortaya çıkmasında etken bir rol üstlenen aşırı alkol kullanımından kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Alkol sebebi ile meydana gelen karaciğer siroz hastalığının tedavisi kesinlikle mümkün değildir. Kişinin siroz hastalığından kurtulabilmesi için mutlaka alkol kullanımından vazgeçmesi gerekmektedir. Çünkü alkol kullanımı karaciğerin en büyük düşmanıdır ve hasar alarak zarar görmesine neden olur. Sık olarak alkol tüketilmesi hem karaciğere zarar verir hem de beraberinde hepatit hastalıklarının ortaya çıkmasına sebep olur. Hepatit virüslerinin sebep olduğu hepatit D, C ve B hastalıkları görülmektedir. Çoğunlukla hepatit hastalıkları karaciğerde iltihaplanmalara yol açmaktadır. Siroz hastalığında meydana gelen hepatit B vücutta kronik hale gelen bir hastalıktır. Karaciğerdeki en büyük etkisi yaratmış olduğu iltihabın kalıcı olmasıdır. Dünya genelinde siroz hastalığına yakalanma ile ölüm oranları en yüksek olan hastalıktır. Karaciğerdeki demir değerinin aşırı birikmesi ve yüklenmesi, kronikleşmiş olan kalp yetmezliği, safra kesesi hastalıkları siroz hastalığının başka nedenleri arasında yer almaktadır.

Siroz Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, siroz hastalığı kendisini belli ettiğinde kişide aşırı gaz birikmesi, kaşıntı, karında şişlik, sarılık, bacaklarda şişlik, bulantı, iştahsızlık, kabızlık ve erke hastalarda göğüs büyümesi gibi belirtiler görülmektedir. Siroz hastalığının ilerleyen dönemlerinde meydana gelen bu belirtilerde şiddetlenme artış gösterir ve teşhisi yapılabilecek düzeye ulaşır. Siroz hastalığının belirtileri arası da kişinin iştahsızlığına bağlı olarak aşırı kilo kayıpları göze çarpmaktadır. Ayı şekilde bacaklarda da aşırı derecede zayıflama görülebilir. Özellikle dokular suyu tutamaz bir hale gelirler. Yemek borusundaki bulunan damarlarda patlama gözlenebilir ve buna bağlı olarak da iç kanamalar meydana gelebilir. Siroz hastalığı sebebi ile karaciğer zehirli olan maddeleri süzmek ister, fakat siroz hastalığı sonucunda görevini tamamı ile yerine getiremez. Karaciğer zehirli maddeleri süzemediği için burada bulunan hücreleri tahrip eder ve yok olmasına yol açar. Bu durum sonucunda kişi özellikle geceleri sıklıkla idrara çıkar ve karnı aç iken kusmalar başlar. Kişinin normal görünümünde farlılık ortaya çıkar ve siroz hastalığı kendisini belli etmeye başlar. Aynı zamanda hormonal denge yitirilirken, kişinin yanaklarında kızarıklık söz konusu olur.

Siroz Hastalığı Nedir, Tedavisi Var mıdır? Alkol kullanımı sonucunda meydana gelen siroz hastalığının tedavisi tıbben mümkün değildir. Ancak siroz hastalığının erken tanısı ve teşhisi yapılır ise önlemler alınarak hastalığın şiddetli seyirleri hafifletilebilir. Hepatite bağlı olarak ortaya çıkan siroz hastalığının tedavisinde genellikle interferon tedavisi kullanılarak karaciğerdeki virüslerin yayılması ve çoğalması büyük çapta engellenmeye çalışılır.
" } ] }