{ "title": "Siroz Hastalığı", "image": "https://www.siroz.gen.tr/images/Siroz-Hastaligi-86161.jpg", "date": "19.01.2024 21:36:12", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Siroz hastalığı, siroz; karaciğer yapısının çeşitli nedenlere bağlı olarak bozulması ve hücrelerin zarara uğramasına denir. Siroz hastalığı, insan vücudunun en önemli organlarından biri olan karaciğeri, küçültür ve ciddi tahribatlar verir. Bildiğiniz üzere karaciğer; vücudumuzu toksit maddeleri başta olmak üzere tüm zehirli atıkları temizler. Burada meydana gelebilecek herhangi bir sorun, kalıcı sakatlıklara yol açabilir niteliktedir. Siroz hastalığı da bunlardan birisidir. Bu yüzden siroz hastalığına karaciğer iflası da diyebiliriz. Siroz, mikrobik bir hastalık olmadığından bulaşıcı özelliği taşımamaktadır.

Karaciğerde yavaş yavaş ilerleyen bu hastalık, günümüzde de sıklıkla karşılaşılan bir hastalık haline gelmiştir. Erken teşhisin büyük önem taşıdığı siroz hastalığı, tedaviye ne kadar çabuk başlanırsa; karaciğerdeki etkisi de o kadar az olacaktır. Hatta öyle ki; karaciğer, herhangi bir zarara uğramadan siroz hastalığı iyileşebilir.

Siroz hastalığı; karaciğer yağlanmasına, sertleşmesine, küçülmesine ve karaciğerde şekil bozukluklarına neden olmaktadır. Bu nedenle siroz hastalığı, karaciğerimiz için çok tehlikeli bir hastalıktır. Genellikle 40'lı yaşlardan sonra görülen siroz, erkeklerde görülme oranı kadınlara oranla daha yüksektir. Bunun en büyük sebebi, alkol kullanımıdır. Tıbbi olanakların gelişmiş olmasına karşın, siroz hastalığından hayatını kaybedenlerin sayısı dünya genelinde artış göstermektedir.

Siroz hastalığı belirtileri nelerdir?

Siroz hastalığının rastlandığı %20'sine yakın hastada, hiçbir belirti görülmemekle birlikte, kişi farkında olmadan hastalığı gizlice ilerlemektedir. Ancak hastanın ölümünden sonra siroz hastalığı teşhis edilmektedir. Bunun dışında; karaciğerin yer aldığı bölgede ağrı hissi duyulması, siroz hastalığının belirtilerindendir. Hissedilen acı, alkol kullanımı ve aşırı yağlı gıdaların tüketilmesi ile artmaktadır. Bulantı, kusma, halsizlik, kilo kaybı, ağızda kuruluk ve acı tat, kaslarda güç kaybı gibi belirtiler; siroz hastalığının sinyalleri arasındadır. Hasta kişide cilt kaşıntısı ve kızarıklıklar, eklem ağrıları, karında su toplaması, sinir sistemi bozuklukları gibi ciddi şikâyetler de siroz hastalığının belirtileri içerisinde sayılmaktadır.

Siroz hastalığı neden olur?

Siroz hastalığının en büyük nedenlerinden birisi hiç şüphesiz ki, alkoldür. Nitekim araştırmalarla da bu bilgi sabitlenmiştir. Ayrıca karaciğerde iltihaplanmaya sebebiyet veren Hepatit B, C ve D hastalıkları da siroz hastalığına neden olan etkenler arasındadır. Çünkü; hepatit virüsleri kronikleşen hastalıklar olduğundan, karaciğerde yarattığı tahribat da kalıcı olmaktadır. Bunlara ek olarak; safra kesesi problemleri, kronik kalp yetmezliği, karaciğerde fazla miktarda demir bileşeninin birikmesi ve nadiren de olsa bağışıklık sisteminin zayıflaması; yine siroz hastalığına yol açabilmektedir.

Siroz hastalığının tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle hastanın geçmişi ile ilgili bilgiler toplanır. Daha sonra fiziksel muayene ile karaciğere bakılır. Yani; sertleşen veya çevresi iyice belirginleşen karaciğer, elle yapılacak muayene ile teşhis edilebilir. Aynı zamanda hastanın vücudundaki dış görünümde oluşan farklı değişiklikler de doktor için önemli bulgulardır. Tabi kesin tanı, yapılacak kan tahlilleri ve hatta gerek duyulursa karaciğere biyopsi uygulaması (Parça alınması) ile konulacaktır. Bunlara ilaveten, doktorunuz ultrason ve görüntüleme tekniğiyle karaciğerin görünümünü incelemek isteyecektir.

Tanısı konulan siroz hastalığının, meydana gelme sebebine ve hastalığın derecisine göre tedaviye başlanır. Alkolün neden olduğu siroz hastalığının ne yazık ki tedavisi mümkün değildir. Yine de birtakım ilaçlarla, hastanın şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olunur. Hepatitlerin yol açtığı siroz hastalığı içinse; virüslerin çoğalmasını önleyici tedavi yöntemleri uygulanır. Ayrıca sirozun kontrol altına alınması da oldukça önemlidir. Bunun için; özellikle alkol kullanımı kesilmeli, fazla yağlı besinler tüketmekten kaçınmalı ve doktorunuzun önerdiği ilaçlar haricinde, ilaç kullanımı kesinlikle yapılmamalıdır. Sirozun şiddetine bakılarak, hastanın hastaneye yatması gerekebilir.
" } ] }