Siroz HastalığıSiroz, karaciğerin çeşitli nedenlere bağlı olarak yapısının bozulması ve hücrelerin zarar görmesi sonucu ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. Siroz hastalığı, insan vücudunun en önemli organlarından biri olan karaciğeri küçültür ve ciddi tahribatlar verir. Bildiğiniz üzere karaciğer, vücudumuzu toksik maddeler başta olmak üzere tüm zehirli atıklardan temizler. Burada meydana gelebilecek herhangi bir sorun, kalıcı sakatlıklara yol açabilir. Siroz hastalığı da bunlardan birisidir. Bu yüzden siroz hastalığına karaciğer iflası da diyebiliriz. Siroz, mikrobik bir hastalık olmadığından bulaşıcı özelliği taşımamaktadır. Karaciğerde yavaş yavaş ilerleyen bu hastalık, günümüzde de sıklıkla karşılaşılan bir hastalık haline gelmiştir. Erken teşhisin büyük önem taşıdığı siroz hastalığı, tedaviye ne kadar çabuk başlanırsa, karaciğerdeki etkisi de o kadar az olacaktır. Hatta öyle ki, karaciğer herhangi bir zarara uğramadan siroz hastalığı iyileşebilir. Siroz Hastalığının BelirtileriSiroz hastalığının %20'sine yakını hiçbir belirti göstermemekle birlikte, kişi farkında olmadan hastalık gizlice ilerlemektedir. Ancak hastanın ölümünden sonra siroz hastalığı teşhis edilmektedir. Bunun dışında, karaciğerin yer aldığı bölgede ağrı hissi duyulması, siroz hastalığının belirtilerindendir. Hissedilen acı, alkol kullanımı ve aşırı yağlı gıdaların tüketilmesi ile artmaktadır.
Siroz Hastalığı NedenleriSiroz hastalığının en büyük nedenlerinden birisi hiç şüphesiz ki alkoldür. Nitekim araştırmalarla da bu bilgi sabitlenmiştir. Ayrıca karaciğerde iltihaplanmaya sebebiyet veren Hepatit B, C ve D hastalıkları da siroz hastalığına neden olan etkenler arasındadır. Hepatit virüsleri kronikleşen hastalıklar olduğundan, karaciğerde yarattığı tahribat da kalıcı olmaktadır. Bunlara ek olarak:
Siroz Hastalığının Tanı ve TedavisiÖncelikle hastanın geçmişi ile ilgili bilgiler toplanır. Daha sonra fiziksel muayene ile karaciğere bakılır. Sertleşen veya çevresi iyice belirginleşen karaciğer, elle yapılacak muayene ile teşhis edilebilir. Aynı zamanda hastanın vücudundaki dış görünümde oluşan farklı değişiklikler de doktor için önemli bulgulardır. Kesin tanı, yapılacak kan tahlilleri ve gerek duyulursa karaciğere biyopsi uygulaması (parça alınması) ile konulacaktır. Bunlara ilaveten, doktorunuz ultrason ve görüntüleme teknikleriyle karaciğerin görünümünü incelemek isteyecektir. Tanısı konulan siroz hastalığının, meydana gelme sebebine ve hastalığın derecesine göre tedaviye başlanır. Alkolün neden olduğu siroz hastalığının ne yazık ki tedavisi mümkün değildir. Yine de birtakım ilaçlarla, hastanın şikayetlerini azaltmaya yardımcı olunur. Hepatitlerin yol açtığı siroz hastalığı içinse virüslerin çoğalmasını önleyici tedavi yöntemleri uygulanır. Ayrıca sirozun kontrol altına alınması da oldukça önemlidir. Bunun için:
Ekstra BilgilerSiroz hastalığı ile ilgili olarak, düzenli doktor kontrolleri ve uygun diyet programlarının da hastalığın ilerlemesini yavaşlatabileceği unutulmamalıdır. Ayrıca, sigara ve diğer zararlı alışkanlıklardan da kaçınılması gerekmektedir. Hastaların psikolojik destek almaları, tedavi sürecinde önemli bir rol oynayabilir. Son olarak, karaciğer nakli gibi ileri tedavi seçeneklerinin de bazı durumlarda değerlendirilmesi gerekebilir. |
Siroz hastalığının nedenleri arasında alkol kullanımının bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum. Peki siroz hastalığının belirtileri ne kadar sürede ortaya çıkar ve bu belirtiler başladığında hemen doktora gitmek mi gerekiyor? Ayrıca, sirozun tedavisi mümkün olmadığı durumlarda yaşam kalitesini artırmak için neler yapabiliriz?
Cevap yazMerhaba Ali Berk,
Siroz hastalığının belirtileri genellikle karaciğer hasarının ilerlemesine bağlı olarak yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu süreç yıllar alabilir ve belirtiler başlangıçta hafif olabilir. Sirozun erken belirtileri yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı ve karın bölgesinde rahatsızlık hissi gibi semptomlar olabilir. Hastalığın ilerlemesiyle birlikte ciltte ve göz beyazlarında sararma (sarılık), karında şişkinlik (asit), bacaklarda ödem, kolay morarma veya kanama gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir.
Eğer bu belirtilerden herhangi biri mevcutsa, zaman kaybetmeden bir doktora başvurmak önemlidir. Erken tanı ve tedavi ile karaciğer hasarının ilerlemesi yavaşlatılabilir ve komplikasyonlar önlenebilir.
Sirozun tam anlamıyla tedavisi mümkün olmasa da, yaşam kalitesini artırmak için bazı adımlar atılabilir. Örneğin, alkol kullanımı kesinlikle bırakılmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, tuz alımı sınırlandırılmalı ve doktorun önerdiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. Ayrıca, enfeksiyonlardan korunmak için gerekli aşıları yaptırmak ve genel sağlığa özen göstermek de önemlidir.
Sağlıklı günler dilerim.